Blockchain nedir ?
Blockchain, dijital verinin dağıtılmasına izin veren şifrelenmiş işlem takibi sağlayan merkezi olmayan veri tabanıdır.Merkezi olamayan veri tabanı, bizlere bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlıyor. Böylece işlemler alıcı ile satıcı arasında direkt olarak güvenli bir şekilde gerçekleşiyor. Para transferlerinde gönderen kişinin kimliği, alıcı kişinin kimliği ve gönderilen tutar gibi bilgiler şifrelenir ve yeni bir blok oluşur.Her yeni blok şifrelenir. Şifrelenen bu blok diğer blokların sonuna eklenir ve tüm ağa dağıtılır, üzerine eklenen yeni bloklarla bu blok asla değiştirilemez ve kırılamaz hale gelir. Blockchain’ in güvenliği bu yapısı sayesinde oluşur.
Blockchain teknolojisini gelecekte nerelerde görebiliriz ?
Blockchain hayatımıza ilk defa kripto para ile girdi. Şuanda en çok kullanılan alan kripto paralar olsa da, getirdiği yenilikçi teknoloji sayesinde bir çok alanda kullanılabilir.
Blockchain teknolojisi kullanılarak bir iletişim kanalı ile mesajlarımız, görüşmelerimiz güvenli hale gelebilir. Verilerimizi güvenli bir şekilde depolayabiliriz.
Bir fotoğrafı, bir makaleyi, bir şarkıyı anında blockchain ile bu içeriğin bize ait olduğunu teyit ettirebilir, hiçbir patent kuruluşuna bağlı olmadan projelerimizin, projelerimizin patentini alabiliriz. Sahibi olduğumuz tapuların, senetlerin, isim haklarının bize ait olduğunu kanıtlayabiliriz. Geçtiğimiz günlerde Kodak "Fotoğrafçıların yaratıcı gayretlerini korumalarına yardımcı olma" slogonu ile KODAKOne platformu ve KODAKCoin'i hizmete çıkaracağını duyurdu.
Blockchain üzerinden evlenebiliriz. Bunun örneği Edurne ve Mayel çiftinin blok zinciri üzerinden evlenmesi.
Blockchainin en büyük getirilerinden biri de güvenli oylamalara altyapısal olarak çok uygun olması. Estonya’da seçimler internet üzerinden yapılıyor. Blockchain teknolojisi kullanılarak bu oylama sistemi yüzde yüz güvenli hale gelebilir. Belki de gelecekte, meclislerde alınan yasa kararları tamamen dijital ortama taşınacak ve her bir vatandaş yasaları oylayabilecek.
Geçmişte elektrik, bilgisayarlar, tabletler, telefonlar bir hayal olarak görünürken. Bugün Blockchain teknolojisini hayal olarak gören insanlar hayal kırıklığına uğruyacaklarından eminim.
Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
https://oguzhankarakaya.com/blockchain-hangi-alanlarda-kullanilabilir