Gewoon een random weetje over het woord nostalgie.

in #fun6 years ago

Het woord nostalgie heeft voor mij persoonlijk een warme en dus positieve betekenis. Ik was laatst een podcast aan het luisteren waarin de oorsprong van het woord werd uitgelegd en ik vond dit zo grappig dat ik dit wou delen met jullie.

pocket-watch-425715_960_720.jpg

Huidige betekenis

Volgens woorden.org is de huidige betekenis van het woord nostalgie:

Verlangen naar een geromantiseerd vroeger.

Het woord, of zijn vervoeging nostalgisch, gebruiken we tegenwoordig om vergelijkingen tussen heden en verleden. Maar ook om voorwerpen klassieke karakter te geven. Waarbij het oude vaak romantisch, warm en positief word neer gezet. Hier zien we dus duidelijk de spreektaal betekenis.
Maar als we de omschrijving ontleden dan komt eigenlijk de oorspronkelijke negatieve karakter van het woord naar boven:

  • Verlangen: bij verlangen is er een behoefte naar beter als het huidige. Hierbij word dus het huidige negatief belicht.
  • Geromantiseerd: Verheerlijken van het onderwerp. Dit is dus een vals beeld creëren van de realiteit, en dus ook negatief.
    Het bijzondere van deze omschrijving is dus dat we een vals beeld van vroeger hebben, dus niet beter. En we willen weg van het huidige, want dat vinden we dus ook niet goed. Al met al dus geen positieve stelling.
    Altijd grappig om het verschil tussen betekenis van spreektaal en exacte omschrijvingen te zien.

Maar vroeger was het anders, namelijk

Ik gaf al aan dat de oorsprong van het woord negatief was. Het woord is afkomstig van een Zwitserse arts uit 1678, die het gebruikte voor het benoemen van een ziekte. Letterlijk de ziekte heimwee. Er word zelfs gesteld dat in deze periode de ziekte cultureel zo veel zwaarder was dat er mensen aan zijn overleden, ik heb hier alleen in mijn zoektocht geen bewijzen voor gevonden, dus ik weet het niet zeker.
In de podcast werd verteld dat veranderingen in onze samenleving zoals, betere reis en communicatie mogelijkheden de ziekte hebben veranderd van een ziekte naar een ongemak. Hierdoor kon ook de betekenis van het woord gaan veranderen. In de renaissance is het woord populair geworden en de betekenis veranderd naar de huidige omschrijving.

Waar komt het woord vandaan?

Het woord heeft een Griekse achter grond, namelijk: nestos = terugkeer en algos = droefheid.

Inspiratie en bronvermelding:

TED radio hour podcast, aflevering “Decoding Our Emotions”
Medisch contact
Wikipedia
woorden.org

Sort:  

Er zijn natuurlijk wel mensen die ziek worden van heimwee...
Daar heb ik gelukkig geen last van.

Natuurlijk zijn er mensen die erg last van heimwee hebben. Maar gelukkig hoor je tegenwoordig niks niet meer over gevallen waarbij mensen geholpen moeten worden, of erger sterven.

Een gunstige evolutie.