Infoboxes en hoe je ze gebruikt in MediaWiki

in #mediawiki2 years ago (edited)

Deze Wiki-Tutorial is geschreven door Bart Mulckhuijse van WikiWerkers

Bekijk alle Wiki Tutorials door WikiWerkers

Wat is een infobox?

De basis van een infobox is een eenvormige tabel met meestal een uitgelichte afbeelding (“featured image”) erboven. Deze tabel staat vrijwel altijd bovenaan een wikipagina, in Wikipedia-projecten in de meeste gevallen rechtsboven. Meestal wordt een Infobox aantrekkelijk vormgegeven als een aparte module - een box - op de pagina.

Voorbeeld van een infobox met foto en tabel - bron: theaterencyclopedie.nl

Waarvoor dient een infobox?

De belangrijkste functie van een infobox is het overzichtelijk weergeven van gestructureerde informatie; informatie die goed in een tabelvorm past. Soms is ook het vergemakkelijken van navigatie naar gerelateerde pagina’s een belangrijke toepassing; de infobox lijkt dan al gauw op een "inhoudsopgave" of "menu".

In het geval van semantische wiki, hebben infoboxen meestal een belangrijke extra functie. Daar dient de infobox ook voor het invoeren en vastleggen van de semantisch informatie; lees hierover meer in de Tutorial over Semantic MediaWiki.

Welke infoboxen heb je nodig?

Er is geen algemene regel voor het aanmaken van infoboxen en het aantal groeit meestal mee met de omvang van een wiki. wel kun je stellen dat er over het algemeen infoboxen zijn voor iedere (relevante, belangrijke) categorie pagina’s van een wiki. Een wiki over huisdieren kan bijvoorbeeld infoboxen hebben voor iedere soort, zoals honden, katten, konijnen etc.
De theaterencyclopedie heeft infoboxen voor Theaterproducties, Theaters, Personen, etc.

Hoe maak je een infobox?

Je plaatst een infobox gewoon (meestal bovenaan) in de tekst van de wikipagina. Je gebruikt daarvoor vrijwel altijd een Sjabloon; bijvoorbeeld een sjabloon met de naam Sjabloon:Infobox voor personen.

Het gebruik van sjablonen is nodig om de uniformiteit van de infobox op alle pagina's te garanderen. Tevens helpen sjablonen bij het onderhoud aan de infobox. Lees hierover meer in de Wiki Tutorial over sjablonen.

In de meeste gevallen gebruik je één sjabloon voor de gehele infobox en een (sub-)sjablonen voor elk onderdeel ervan (bijv. de kop of "header", de afbeelding, tabel, footer etc.). Hoewel een infobox er uiteindelijk eenvoudig en netjes uitziet, kan het technische ontwerp door het gebruik van sjablonen en sub-sjablonen dus best ingewikkeld worden.

In semantische wiki's wordt meestal gebruik gemaakt van nog meer sjablonen, om de gestructureerde informatie in Infobox op te slaan in de semantische database. Lees hierover meer in de Wiki Tutorial over Semantic MediaWiki.

Informatie in infoboxen eenvoudiger bewerken

Het is niet persé noodzakelijk, maar veel wiki’s gebruiken formulieren, om de informatie in infoboxen te bewerken. Dit is gebruiksvriendelijker, overzichtelijk in vergelijking met wikitext en bovendien gemakkelijker voor de invoer van gegevens.

Formulieren zijn voor een semantische wiki wel echt nodig en helpen bij het correct opslaan van de ingevoerde data.

Hoe beveilig je een infobox?

Qua beveiliging zijn er twee aspecten om rekening mee te houden:

  1. De beveiliging van de infobox-sjablonen; de infoboxen komen op op veel plaatsen voor en dat betekent dat het belangrijk is ze te beschermen tegen (on)bedoelde destructieve wijzigingen
  2. De beveiliging van de informatie in de infoboxen; omdat het vaak om cruciale informatie gaat, is het gewenst om die informatie alleen door een beperkte groep gebruikers te laten uitvoeren.

Het beveiligen van de infoboxsjablonen kan effectief met de standaard “protect/beveiligen” functie van MediaWiki.
Het waterdicht beveiligen van de informatie in de infobox is in MediaWiki niet mogelijk. Wel kan bijvoorbeeld gekozen worden om het aanpassen van de informatie via formulieren te blokkeren (NB: het wijzigen via de brontekst van de pagina blijft dan meestal wel mogelijk, maar is moeilijker voor de meeste gebruikers).

Enkele voorbeelden van infoboxen

Verder lezen en leren

Engelstalige video-tutorials:

  1. MediaWiki - Introduction to templates
  2. MediaWiki - Basic formatting of templates
  3. MediaWiki - Introduction to template variables
  4. Infoboxes and an introduction to forms
  5. Semantic MediaWiki - Overview
  6. Semantic MediaWiki combining templates and properties

Hulp bij het ontwikkelen van Infoboxen

WikiWerkers zijn bedreven in het ontwikkelen en vormgeven van Infoboxen voor standaard en semantische wiki’s. Zij helpen graag en zijn flexibel in te zetten op uw wiki-project. Stuur ons een bericht en maak vrijblijven kennis in een audio- of videoconferentie. WikiWerkers zijn ook bereikbaar via Discord-chat.


Of neem contact op met de auteur via LinkTree


~+~ WikiWerkers -~- Personal Website -~- Twitter ~+~